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Commonwealth of Puerto Rico
DEPARTMENT OF LABOR AND HUMAN RESOURCES

Auguét 9, 2000

Re: inquiry No. 14794

This is in reply to your inquiry pertaining to numerous aspects of Puerto Rico’s labor laws
and regulations. Quoted below are your specific questions, followed by our replies to each:

This office represents a company that operates retail stores, including
pharmacies, doing business in Puerto Rico. On behalf of our client, we
request that you provide us with the following information pertaining to wage
and hour issues in Puerto Rico, as well as copies of pertinent statutes,
regulating opinion letters and posting requirements which will assist our client
to comply with Puerto Rico's laws.

A, State Minimum Wage

1. What is the State’s minimum wage?

Answer

Pursuant to Puerto Rico's Minimum Wage Law, Act No. 180 of July 27, 1998, firms covered
by the Fair Labor Standards Act (FLSA) are subject to the Federal minimum wage, i.e.,
$5.15 p.h. currently.

2. Is the State’s minimum wage scheduled to change?
Answer
In accordance with Act No. 180, supra, the minimum wage applicable to firms covered by

the FLSA will be increased only when the U.S. Congress enacts an increase in the Federal
minimum wage.
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3. Is the State minimum wage different for part-time or full-time

employees?
Answer _
No.

4. Is the State minimum wage different for weekend or holiday

work.
Answer

No. However, employers covered by Act No. 1 of December 1, 1989, as amended, 29
L.P.R.A. §301 et seq., are required to pay double time for work performed on Sundays.

B. How frequently must employees be paid in Puerto Rico?

1. Does the frequency of payment vary by classes of employees
(e.g., clerks, professionals, salaries {sic] workers, etc.)?

Answer

The provisions regulating payment of wages in Puerto Rico are contained in Act No. 17 of
April 17, 1931, as amended, 29 L.P.R.A. 171 et seq. Pursuant to the Act, employees must
be paid at intervals not to exceed fifteen (15) days . This includes both hourly rated and
salaried nonexempt employees. On the other hand, exempt executive, administrative, and
professional employees are excluded from coverage under the Act.

C. Overtime Pay

1. Is the employer required to pay overtime premium pay for
employees who are:

a. salaried supervisors (e.g., store managers,
assistant store managers);

b. salaried professionals {e.g., pharmacists);

C. salaried administrative employees (e.g.,
secretaries);

d. paid to work in the retail store, on a commission
basis; or

e. outside sales representatives.




Answer

Under Act No. 379 of May 15, 1948, as amended, 29 L.P.R.A. § 271 et seq., overtime pay
is required for all nonexempt employees. Thus, salaried supervisors who meet the
executive exemption requirements codified at Reg. No. 13 of the Puerto Rico Minimum
Wage Board (copy enclosed) and Regulations, Part 541, 29 CFR, are not entitled to
overtime compensation. Similarly, overtime compensation is not required for a salaried
pharmacist who meets the professional exemption requirements under the aforementioned
regulations or for a salaried administrative employee who meets the requirements for that
exemption. The mere fact that an administrative employee is paid on a salary basis does
not automatically entitle that employee to the exemption.

With regard to employees paid on a commission basis, Puerto Rico’s Supreme Court has
ruled that the overtime exemptions enacted under the FLSA apply in Puerto Rico, but only
with respect to hours over 40 per week. Orfando Vega y otrosv. Yiyi Motors, inc., 98 JTS
97. Thus, an employee in the retail industry who is paid on a commission basis, or on the
basis of salary plus commissions, and qualifies for the FLSA Sec. 7(i) exemption, is not
entitled to overtime after 40 hours per week, but must be paid overtime premium for hours
over 8 per day. Moreover, pursuant to Mandatory Decree No. 8, one of the two decrees
applicable to the Retail Business, such hours must be paid at not less than double the
employee’s regular rate. Enclosed are copies of Mandatory Decrees No. 42 and No.8.
Finally, no overtime compensation is required for outside sales representatives who qualify
for exemption under Reg. 541.5.

2. What standards apply in determining which employees are
exempt under Puerto Rico's overtime pay requirements?

Answer
See our answer to your previous question.

3. If salaried supervisors, professionals or administrative staff can
be classified as exempt from elegibility from [sic] overtime pay,
is that exception lost if:

a. the employer requires the employee to use
vacation, sick or personal time when arriving late
to work or leaving work early (even though his or
her weekly salary is not adversely affected);




Answer

Such a policy couid lead to the conclusion that the employee is not paid on a bona fide
salary basis, and result in the loss of the exemption.

b. the employer requires the employee to use
vacation, sick or personal time when absent from
work for part of the work day due to personal
reasons or illness (even though his or her weekly
salary is not adversely affected);

Answer

With respect to this issue, the Department of Labor and Human Resources relies on the
interpretation issued by the Administrator of the Wage and Hour Division in an opinion
leiter dated April 14, 1992. See enclosed copy of that opinion letter.

C. the employer requires the employee to use
vacation, sick or personal time when absent from
work for a complete work day due to personal
reasons or illness (even though his or her weekly
salary is not adversely affected); or

Answer

Deductions for absences of a full day or more, “for personal reasons, other than sickness
or accident” have always been allowed under Reg. 541.118(a)(2), which is also recognized
by the Department of Labor and Human Resources. {f the absence is caused by sickness
or accident, requiring the employee to use sick leave for that purpose will not affect the
employee's exempt status, pursuant to the aforementioned Wage and Hour opinion letter.

d. the employer requires the employee to repay
advances of vacation or personal time from the
last pay check?

Answer

The employer may require an exempt employee to repay such advances for absences of a
full day or more, but not for absences of less than a full day.




'D. Compensatory Time Off

1. Can an employer provide compensatory time off
in lieu of payments for hours worked in excess of
the employee’s regular schedule, but less than
40 hours in a workweek?

Answer

Both the FLSA and Act No. 180, supra, require payment of at least the statutory minimum
wage for all hours worked in each workweek, including overtime hours. The employee's
total wages for each workweek divided by compensable hours must equal or exceed the
applicable minimum wage. Since each workweek stands alone, payments in excess of the
statutory minimum wage received by an employee cannot be offset against an
underpayment that occurs in another workweek. [t should also be noted that
compensatory time off is a special arrangement authorized under Sec. 7(0) of the FLSA for
public employees only. In accordance with Act No. 17, supra, employees in private
enterprise must be paid “exclusively in lawful money of the United States of America".

2. Can an employer provide compensatory time off
in lieu of cash payments for overtime work?

Answer
No. See our reply to your previous question.

E. Meal Breaks and Rest Breaks

1. Are employers required to provide meal breaks
in Puerto Rico? If so, how long must the breaks
be and how often must the breaks be offered?

Answer

The provisions regulating meal breaks are found in Article 15 of Act No. 379, supra.

2. Are employers required to offer rest, smoking or
other brief breaks? If so, how often must breaks
be offered and how long must each break be?



Answer

Although such breaks are customary, they are not required by law. With respect to this
matter, the Department of Labor and Human Resources relies on the interpretation set
forth in Title 29 Part 785 CFR, Section 785.18.

F. Payroll Deductions

1. Can an employee make deductions from a non-
exempt employee’s wages due to:

a. cash register shortages?

b. an employee's failure to repay
advances of vacation, sick or
personal days at the end of a year
or upon cessation of employment?

c. an employee’s obligation to repay
a loan made by the employer?
d. repay the employer because of the

employee's destruction or loss of
equipment or property of the
employer?

e. any other reason?

Answer

The general rule in Puerto Rico is that the only permissible payrol! deductions are those
that are specifically authorized under Act No. 17, supra.

G, Cost of Drug Testing and Criminal Background Checks

1. Can an employee be required to pay costs
associated with drug testing or criminal
background checks?

Answer

No. Act No. 59 of August 8, 1997, 29 L.P.RA. 161, provides that the costs of
administering drug tests to employees must be borne by the employer. Passing on to the
employee costs associated with background checks would be regarded as unauthorized
deductions under Act No. 17, supra.
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2. Can an employee be rejected solely because of
a “positive” drug or alcohol test?

Answer

No. Act No. 59, supra, provides that a first-time positive drug test result is not a justified
reason for dismissing an employee. Alcohol abuse is not covered by existing labor laws in
Puerto Rico.

H. Unused Sick, Personal and Vacation Days

1. Is an employer required to pay an employee for
unused sick, personal or vacation days at the
end of the year?

Answer

Personal leave is not required by law in Puerto Rico. Pursuant to Act No. 180, supra,
unused sick leave, up to a maximum of 15 days, must be ¢arried over to the following year.
Although not required by law, many employers voluntarily provide payment in cash for
unused sick leave in excess of the 15-day maximum to discourage absenteeism. Finally,
Act No. 180, supra, authorizes payment in cash for unused vacation days in excess of 10
days upon wiitten request of the employee.

2. Is a payout required if [sic] unused sick, personal
or vacation days upon termination of
employment?

Answer

ct No. 180, supra, requires paymentin cash for unused vacation days upon termination of
employment.

l. Paycheck Distribution

1. When must paychecks be distributed if a payday
falls on a weekend or holiday?

2. How long after a workweek ends must
paychecks be distributed?



Answer

Act No. 17, supra, provides that payments must be made at intervals that shall not exceed
fifteen (15) days. Although not specifically provided in the Act, payments must ordinarily be
made as soon as possible after its completion. When the regular payday falls on a
weekend or holiday, many employers choose to effect paymentin advance of the weekend
or holiday. Should this aiternative be impracticable, payment should be made on the next
reguiar working day.

3. If an employer wishes to change its work week
or an employee’s rate or manner of pay, how
much advance notice is required?

Answer

Regulations issued by the Secretary of Labor and Human Resources under Act No. 379,
supra, provide that any change in the established workweek must be notified to the
affected employees by posting a written notice in at least three visible locations in the
workplace at least 15 days in advance of said change. Should the employees’ overtime
compensation be affected by the change in workweek, the provisions of Title 29 Part 778
will be controlling, specifically §§ 778.301 and 778.302. There is no specific advance
notice requirement for changes in the employee’s rate or manner of pay.

4. How long after termination must a discharged
employee be paid?
5. How long after termination must an employee

who resigns be paid?
Answer
In accordance with Act No. 17, supra, in the event an employee resigns or is terminated
during any day of the week, the employer must pay all accrued wages no later than the

next payment day.

J. Deceased Emplovyees

Does Puerto Rico have any provisions for the payment of
monies owed to deceased employees?

Answer

Yes. Wages owed to employees who cannot be located or whose whereabouts are
unknown must be submitted by check to the Secretary of Labor and Human Resources for
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distribution to the employee or the employee’s heirs. Act No. 77 of April 17, 1952, as
amended, 29 L P.R.A. 4.

K. Direct Deposit

Can an employee be required to use direct deposit in Puerto
Rico?

Answer

No. The employee’s consent must be voluntary. Moreover, no adverse action may be

taken against an employee for refusing to accept direct deposit or electronic funds transfer.

Act No. 17, supra.

L. Vacation Policies

1. Can an employer adopt a vacation policy which provides that:
a. unused vacation days at the end of the year are

lost (rather than being carried over or paid)?

Answer

No. Vacation days may be accrued up to a maximum of 2 years, by agreement between
employee and employer. Accrued vacations in excess of ten days may be paid out in
cash, at the employee’s written request. Act No. 180, supra.

b. vacation days are earned only upon reaching the
employee’s anniversary date, and as such, no pro rata use or
payment will be made if employment ceases before the
employee reaches his anniversary date?

Answer

No. Although the employer is not required to grant vacations untili the employee's
anniversary date has been reached, every employee who completes the probationary
period must be paid in cash for accrued vacation days, including those accrued during the
probationary period. Act No. 180, supra.

C. new émployees do not earn any vacation time
until reaching their first anniversary date or
another prescribed date?
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Answer
See our answer to your previous question. -
M. Commission Policies
1. Can an employer adopt commission policies which provide
that:
a. employees are not eligible to receive

commissions upon sales if the employee's
-employment ends before the commission is
paid?

Answer

No. Puerto Rico’s Supreme Court has ruled that commissions are “wages” under the
Minimum Wage Law. Junta de Relaciones del Trabajo de Puerio Rico v. Orange Crush of
Puerto Rico, Inc., 86 D.P.R. 652, Failure to pay all wages to which the employee is entitled
is thus a violation of Act No. 180, supra.

b. commissions will be reduced by register
shortages, the cost of lost equipment, damaged
goods and similar offsets?

Answer

No. Withholding any part of an employee’s commissions on that basis would be an
unauthorized deduction under Act No. 17, supra.

N. Penalties/Remedies

What penalties or remedies exist if an employer does not properly pay
minimum wage, overtime, or wages in a timely manner?

Answer

Both Act No. 180, supra, and Act No. 379, supra, provide remedies and penaities for
violations. See Articles 9, 10, and 11 of Act No. 180; and Articles 14 and 19 of Act No.
379. In addition, Sec. 7 of Act No. 17, supra, provides penalties for failure to pay statutory
wages. The remedies and penalties provided under the FLSA will also apply in the case of
employers covered by that Act.
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O. Minimum Payment Requirement Regarding Employee
Garnishment

Does Puerto Rico have any minimum payment requiring garnishment of an
employee's wages?

Answer

Yes. In accordance with Article 249 of Puerto Rico’s Civil Code, only 25% of an
employee’s wages can be subject to garnishment. Moreover, the Courts have ruled that
unearned wages cannot be garnisheed in Puerto Rico. First National Bank of Boston v.
Anfonio Santisteban & Co., 285 F 2d 855; Torres Santa v. Benitez Roldan, 115 D.P.R.
855; and Commoloco v. Benitez Dfaz, 90 JTS 80. Therefore, an employer cannot be
required to withhoid part of an employee’s wages until such time as the wages have been
earned. On the other hand, in some cases the Puerto Rico statute may be preempted by
certain more stringent provisions of Title Il of the Consumer Credit Protection Act.

P. Posting Requirements

What are Puerto Rico’s posting requirements?
Answer

Act No. 379, supra, requires the employer to post a schedule showing the names of ali
employees and the hours such employees work each day of the week. Also required are
copies of the Mandatory Decree(s) applicable to the business, OSHA and EEO posters,
and a poster informing employees of Puerto Rico’s antidiscrimination statutes. Copies of
that poster and of the Mandatory Decree(s) may be obtained from the Department's
Information and Community Relations Center, which is located in this same building.

We trust the foregoing is responsive to your inquiry.

Cordiall

Maria C. Marina-Duran
Solicitor of Labor

Enclosures: Reg. No. 13
WH Opinion Letter of April 14, 1992
Mandatory Decrees No. 42 and No. 8




